Julius Streicher

 

 

 

Julius Streicher  je rođen 12. veljače 1885 u Fleinhausen kraj Augsburga u učiteljskoj obitelji i bio je deveto dijete rimokatoličkog nastavnika. I sam se školovao za nastavnika te je  jedno vrijeme predavao u osnovnoj školi. 1912 priključio se Demokratskoj stranci, bio je vrlo nadaren govornik pa su njegovi govori često nagrađivani dugotrajnim pljeskom.

 

1913. se oženio za Kunigunde Roth. Lothar, njegov prvi sin, je rođen 1915. Kasnije je pisao za "Der Stürmer". Drugi sin Elmar se rodio 1918.g

 

Nakon izbijanja Prvog svjetskog rata, priključio se vojsci i sa pješačkom postrojbom borio se na prvim crtama bojišnice u Francuskoj. Zbog sudjelovanja u opasnim misijama i iznimne hrabrosti prvi u svojoj postrojbi je odlikovan Željeznim križem prvog reda.

 

Nakon rata vratio se svom zanimanju nastavnika i ubrzo  se susreo sa knjigom „Protokoli sionskih mudraca“. Došavši do novih saznanja o Židovima počeo je o njima javno govoriti. 1919. Osniva Deutschsozialistische Partei, otvorenu antisemitsku organizaciju. 1921 Streicher pokreće  Deutscher Volkswille, kao službeno glasilo stranke.

 

1922. priključuje se NSDAP.

20. travnja 1923. Izišao je iz tiska prvi broj časopisa  Der Stürmer ("Jurišnik")

 

1927. tiraža časopisa je bila samo 14.000 primjeraka.1933. taj broj se penje na 25.000 naredne godine na 113.800 primjeraka da bi se 1940. tiskalo  2 milijuna primjeraka. Za časopis je  radilo  oko 300 osoba uključujući i jednog Židova po imenu Jonas Wolk.

 

Tijekom 1941 Der Stürmer je otvorio dopisničke urede u Beču, Pragu i Strasbourgu a u Danskoj je pokrenuto izdanje na tom jeziku

 

Der Stürmer se ubrajao među najveća i najslavnija protu-židovska izdanja čiji su tekstovi, još 30-tih godina prošlog stoljeća, bili protiv rasnog miješanja i abortusa

 

Goring, Himmler, Hess i još neki tražili su zabranu  Der Stürmera jer je "neugodan i previše antisemitski“  Usprkos njihovim pritiscima, Hitler je stao na stranu svog starog partijskog druga. Jednom je braneći Streichera rekao: " Ako dopustim da Streicher padne i zabranim Der Stürmer, svjetsko židovstvo bi urlalo od radosti. Neću im pružiti to zadovoljstvo. "

 

Goring, Himmler i drugi su tražili da ga se nekako „utiša“ pa je Hitler odlučio umiroviti ga i poslati  na odmor  na imanje izvan Nuremberga. Također mu je zabranjeno govoriti na stranačkim skupovima.

 

Supruga mu je umrla 1943. a nekoliko tjedana prije završetka rata oženio je svoju dugogodišnju tajnicu Adele.

 

23. Svibnja 1945, židovski časnik američke vojske, bojnik Plitt je prepoznao Streichera te ga je uhitio. Osuđen je na smrt vješanjem i posljednje riječi su mu bile: Heil Hitler! Ovo je moj Purim 1946. (Biblijska priča u kojoj su židovi poklali 700.000 Gojima) Idem Bogu. Boljševici će i vas jednog dana objesiti. Izdahnuo  je za dvanaest minuta.