Židovski bog(ovi)

 

 

Židovi se vole hvaliti kako su oni pokretaci monoteisticke religije. Ova tvrdnja je bila opovrgavana od strane razlicitih proucavalaca židovskog pitanja kao sto je Savitri Devi (u njenoj knjizi Munja i Sunce) ili sami Židovi Sigmund Frojd (u Mojsije i monoteizam). Ono sto je ocigledno je da je Judaizam otpoceo kao politeisticka religija.

 

Po Židovskim legendama bilo je 12 originalnih odvojenih plemena drevnih Hebreja. Opcenito, svi ovi drevni Hebreji su na pocetku obozavali mnostvo bogova iz zajednickog semitskog panteona. Medu ovim bogovima koje su jednom drevni Hebreji obozavali, Stari Zavjet nabraja: Astoret, Moloh, Milkom, Cemos i Aserah. Kao dodatak, svako židovsko pleme je imalo svog posebnog plemenskog boga zastitnika.

 

Tijekom vremena ova plemenska bozanstva svih pojedinacnih plemena bila su zamijenjena sa dva specificna semitska boga, JAHVH (takoder poznat i kao Jahve ili Jehova) i EL. U periodu Hebrejske historije poznate kao „Podijeljene Kraljevine“ (925 - 875 p.n.e.), svaki od ova dva židovska boga bio je povezan sa jednom od dvije tadasnje židovske drzave, zvane Judah ili Izrael. Odanost drevnih Zidova njihovim prvobitnim bogovima se ocuvala u nazivima povezanim sa svakom kraljevinom:

 

Kraljevstvo Judah


• Zemlja zvana Judeja.

• Obozavanje svog plemenskog boga Jehove (JAHVH ili Jahve).

• Clanovi plemena zvani Judejci (Židovi).

• Kultni centar: Jerusalem.


Kraljevstvo Izrael (znaci „Hrvanje sa El)


• Zemlja zvana Izrael.

• Obozavanje svog plemenskog boga El.

• Clanovi plemena zvani Izraeliti.

• Kultni centar: Bethel („Kuca Elova“).

 

 Kasnije, tijekom vremena ova dva boga su objedinjena u jedinstveno židovsko bozanstvo, koje se u židovskom Starom Zavjetu naziva El-Jahvh, sto se normalno moze prevesti kao „Gospodin Bog“. Ovaj ovakav novi sinteticki bog je tijekom vremena postao Super-Židov-na-nebu, bas ovaj koga svi danasnji Židovi i krscani obozavaju. Ja spekuliram da se ova fuzija odigrala oko 800 p.n.e., to jest upravo u vrijeme kada se Židovski prorok Elijah pojavio - samo njegovo ime znaci „El je Jah(ve)“.

 

Na pocetku, JAHVH je mozda bio clan zajednickog semitskog politeizma, koga su rani Židovi obozavali kao svog plemenskog boga. Postoje jaki nagovjestaji da je on originalno bio manji vulkanski bog ili demon. Kakva god bila njegova pocetna forma, jasno je da je Židovski bog bio gadna stvar. Na primjer, JAHVH je bio povezan sa ljudskim zrtvovanjima, narocito sa krvavim ritualom ubijanja male muske djece.

 

Originalno, El je takoder bio dio pre-hebrejskog Kananitskog politeistickog sistema, u kome je on bio otac semitskih bogova Bal i Anat. Moguce je da je El ukradeno, ili semitizirano, bozanstvo (kao sto su Semiti ranije koristili Sumerske bogove). Ono sto je interesantno za monoteisticku religiju, u Starom Zavjetu se cesto koristi pluralna forma „Elohim“ (sto ce reci „bogovi“) kada se obraca jednom jedinom bogu, El.Martin Kerr